Aandeel contactloos passeert 60%

De afgelopen 6 maanden hebben Nederlandse consumenten ruim 61% van alle betalingen afgerekend met een pinpas tegenover 39% Cash. Daarmee zijn de eigen opgelegde doelstellingen van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank ruimschoots gehaald. De gemaakte afspraken om pinnen te stimuleren zijn destijds gemaakt in het kader van het Convenant Betalingsverkeer om de veiligheid en de efficiency te verhogen.

Drempel van 60% voor het eerst bereikt in mei 2018
In de maand Mei van 2018 hebben consumenten voor de eerste keer gedurende een opeenvolgende periode van 12 maanden meer de pinpas gebruikt dan contant geld. Er waren al periodes in 2017 waar de gemiddelde besteding gemaakt met een pinpas de 60% overschreed maar dit was niet constant.

Jongeren in de leeftijd 19-24 pinnen het meest
Jongeren in de leeftijd van 19-24 jaar zijn wat betreft het gebruik van de pinpas de duidelijke koplopers. Gedurende de eerste 6 maanden van 2018 rekende zij maar liefst 77% van hun aankopen af met de pinpas tegenover 23% contant. Hiernaast is er merkbaar dat het aantal pinbetalingen in deze doelgroep de afgelopen periode gestaag toeneemt. (+9%)
Ook vrouwen, mensen in de leeftijd 55-64 Jaar en middelbaaropgeleiden zijn met een stijging van 4% de pinpas steeds meer gaan gebruiken.

bron: dnb.nl